Història

el Preludi

2009 – 2010

El Món Geganter valencià mai havia tingut un espai que representara a les colles de nanos i gegants que en formaven part de forma indirecta i per aquells temps es tenia la percepció que hi havia una gran desconnexió entre les colles valencianes, a més de percebre una gran davallada en la tradició.

La història comença en novembre de 2009, quan es va crear un grup de Facebook per part d’un membre de la Colla de Nanos i Gegants de Vinaròs per aglutinar gent de colles geganteres i portadores d’imatgeria així com gent interessada en el món geganter valencià per tal que la gent i les colles pugueren assabentar-se d’informacions referides a imatgeria i colles valencianes, i també per vertebrar aquestes colles en un mateix espai on estigueren totes interconnectades a la xarxa.

Aquell grup va propiciar que 5 colles de les convidades al III Aplec de Gegants i Cabuts de Borriana, celebrat el 30 de gener de 2010, aprofitaren l’espai compartit per parlar i començar a idear un col·lectiu que aglutinara colles i portadors/es del Món Geganter valencià. Aquestes van les de Benetússer, “Dansants del Corpus” de Castelló de la Plana, Borriana, Benicarló i Vinaròs, les quals van concloure aquella xarrada improvisada amb la proposició d’una data per fer una assemblea informativa, un punt de partida que serviria per saber què seria i com es portaria endavant aquella idea. La data escollida va ser el 27 de març de 2010 i el lloc el Saló d’Actes de l’Ajuntament de Benetússer.

Tot i que algunes de les colles valencianes ja formaven part de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, era una experiència totalment nova començar totalment de 0 un projecte semblant: una organització que esdevindria la referent del Món Geganter valencià i que s’encarregaria de reviscolar-lo i dinamitzar-lo. Per tant, vam demanar ajuda i assessorament a altres organitzacions homòlogues que ja estaven consolidades. Aquestes van ser l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC), amb el seu aleshores president, Albert Moya Garcia, i vicepresident, David Roy; i la Asociación de Porteadores, Músicos y Amigos de los Gigantes de Aragón (APOMAGA), amb el seu aleshores president, Alfredo Cabrera Satorres. Va ser una gran ajuda a la que sempre estarem agraïts/des, doncs ens van aportar claredat per trobar el camí cap al punt de partida.

Amb les idees més clares i les ganes en augment, es va marcar una data per constituir la Federació, el 22 de maig de 2010, i novament a Benetússer, però en aquest cas celebrant-se al Sala de Professorat de l’I.E.S. Maria Carbonell i Sánchez.

la Creació

2010 – 2011

Un dels dos moments clau d’aquesta Assemblea de Constitució va ser l’elecció del nom de l’entitat. Agrupació? Federació? Confederació? Unió d’Associacions? El nom havia de representar al Món Geganter valencià, tant als Gegants com a… Cabuts? Nanos? Nans? Cabets? Cabolos? Cabeçuts? La denominació resultant va ser “Federació Valenciana de Nanos i Gegants”.

L’altre moment clau va ser l’elecció de la primera junta directiva. Les persones que van portar a terme tot el procés constitutiu van proposar a una persona per a la presidència d’alguna colla que tinguera un cert bagatge i recorregut, així que Agustí Romeu Sospedra, de la Colla de Nanos i Gegants de Vinaròs, va quedar investit primer president de la Federació Valenciana de Nanos i Gegants.

Encara que no legalment, ja que encara no s’havien aprovat els estatuts des de l’administració, en aquell moment s’havia constituït la primera entitat valenciana del Món Geganter valencià amb 13 colles provinents d’Alcoi, Beniarrés, BenetússerBenicarló, Benicàssim, Borriana, Castelló de la Plana (“Dansants del Corpus”), Godella, La Vall d’Uixó, OntinyentPaiporta, València (“Els Bessons”) i Vinaròs.

Problemes burocràtics varen fer que s’hagueren de corregir alguns aspectes dels papers signats a Benetússer. Finalment, i després de molts maldecaps i paperassa, la bona notícia va arribar amb l’aprovació dels estatuts per la que aleshores era la Conselleria de Justícia i Benestar Social el 15 de setembre de 2011 amb la inscripció en el Registre d’Associacions de València. Per fi la Federació estava reconeguda.

el Treball intern

2012 – 2013

Després d’haver sol·lucionat tots els problemes burocràtics i haver estabilitzat la creació de la Federació, el següent pas era presentar-se en societat. El Grup de Danses “El Poblet” de Godella es va oferir a portar-la endavant al seu poble. També es presentaria i comptaria amb una figura que la representaria. Aquesta seria el Tio Paco, un llaurador abillat amb indumentària del segle XIX, relacionat al Grup de Gegants i Cabuts de Benetússer.

A més, la Federació en aquell moment no tenia una imatge que la representara, així que es va apel·lar a la participació de la gent i en desembre de 2012 es va convocar un concurs entre les colles federades que hi havia aquell moment per elegir aquella marca que representaria la Federació. El 24 de març de 2013 es va fer la resol·lució del concurs i el primer premi va ser per a la marca dissenyada per Paco Membrado Guinot, de l’Associació Cultural “El Torrelló” d’Almassora.

També es va seguir ampliant la difusió de l’organització a Internet amb la creació del bloc gegantsvalencians.blogspot.com, un espai web senzill on es publicaven notícies relacionades amb la Federació i les eixides locals de les colles federades.

Cada vegada estava més a prop la presentació en societat de la Federació que estava organitzant el Grup de Danses “El Poblet” de Godella. Finalment, a causa d’entrebancs i circumstàncies no es va poder portar a terme.

A causa d’això, el Grup de Danses “Sant Jordi” d’Alcoi va proposar organitzar-la, fent-la coincidir amb el 25é aniversari de l’associació, així que va tornar a reactivar-se la maquinària organitzadora. Aquesta es celebraria dins de la XIXa Trobada de Nans i Gegants d’Alcoi el diumenge, 8 de juny de 2014. 

La Federació estava prop de mostrar-se al món.

la Presentació

8 de juny de 2014

La jornada va comptar amb totes les colles federades i una de convidada, la Compañía de Gigantes y Cabezudos de Leganés, a més d’altres colles de cultura popular del municipi.

Una vegada va finalitzar tot el desenvolupament de la Trobada, es va fer la presentació al Passatge del Parterre d’Alcoi. Després de 4 anys, anàvem a explicar a la societat valenciana qui érem i què anàvem a fer.

Durant l’acte de presentació també es va presentar, per una banda, la marca de la Federació que va sorgir guanyadora del concurs i, per l’altra, la figura d’imatgeria que representaria a aquesta organització: el Tio Paco (foto).

Des d’aquell dia, el Món Geganter valencià ja comptava amb una organització visible formada per colles i persones que vetllarien per la seua història, gestió i dinamització.